Lucratorii sezonieri din afara UE: ce obligatii noi au angajatorii si ce riscuri apar in caz de nerespectare a regulilor
07 Mai 2025
Modificarile introduse vizeaza in principal angajatorii care recruteaza lucratori sezonieri din tari terte, dar si institutiile implicate in eliberarea avizelor de munca si a dreptului de sedere. In centrul noii reglementari se afla o idee simpla: angajatorii trebuie sa isi asume responsabilitatea atunci cand retragerea vizei nu este din vina lucratorului.
Ce risca angajatorii cu probleme financiare?
Potrivit noii legi (care modifica si completeaza Ordonanta de urgenta nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania) viza sau permisul de sedere temporara poate fi revocat daca angajatorul:
- este in lichidare sau insolventa,
- nu are activitate economica efectiva,
- are obligatii bugetare restante,
- a fost sanctionat pentru anumite contraventii in ultimele 6 luni (inclusiv nerespectarea Codului muncii ori a HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor).
In astfel de cazuri, angajatorul va trebui sa achite doua salarii minime brute garantate in plata lucratorului sezonier afectat, alaturi de orice alte drepturi restante care i s-ar fi cuvenit daca viza nu ar fi fost retrasa, conform art. 11 alin. 4 din OG nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.
Ce alte modificari aduce Legea 53/2025?
1. Se elimina conditia privind salariul minim la prelungirea sederii
Lucratorii sezonieri nu vor mai fi obligati sa dovedeasca mentinerea salariului minim in momentul cererii de prelungire a dreptului de sedere, o modificare menita sa-i protejeze de abuzurile angajatorilor.
2. Se reduce birocratia pentru avizul de angajare
Pentru eliberarea avizului de angajare, certificatul constatator al angajatorului trebuie sa ateste lipsa oricarei proceduri de lichidare sau faliment - nu doar faliment, ca pana acum.
3. Reguli mai clare privind calificarile profesionale
Angajatorii trebuie sa prezinte documente de pregatire profesionala doar pentru profesiile reglementate prin lege. In celelalte cazuri, aceasta conditie nu mai este impusa.
4. Termen limita de 15 zile pentru avizele sezoniere
Cererile de eliberare a avizelor pentru lucratori sezonieri trebuie solutionate in termen de cel mult 15 zile de la inregistrare, conform art. 18 alin. 2 indice 3) din OG nr. 25/2014.
Concluzie
Legea nr. 53/2025 intareste protectia lucratorilor sezonieri si responsabilizeaza angajatorii romani. Practic, daca angajatorul are probleme financiare sau juridice, nu mai poate transfera riscurile asupra lucratorului. Pentru angajatorii care colaboreaza cu lucratori din afara UE, se impune revizuirea atenta a situatiei juridice si fiscale proprii inainte de a initia procedura de angajare, pentru a evita complicatii costisitoare.
Laura Profeanu, consultant fiscal
Articole similare
Apr162025
Concediile medicale si noul Reges-Online: ce obligatii au angajatorii in perioada de tranzitie?
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
16 Apr 2025
Ian082025
Noi obligatii pentru angajatorii cu cel putin 50 de salariati: Angajarea persoanelor cu dizabilitati din 2025
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
08 Ian 2025
Ian182024
Declaratia 114 pentru Lucratorii Culturali are termen de depunere 25 ianuarie 2024
de Colectivul de autori Rentrop & Straton
18 Ian 2024